Algemeen
Zoeken is erg lastig en eigenlijk best complex, Het wordt bepaald door wat voor data je in de Database zet en hoe je die benaderd. Zal hieronder wat dingen gaan uitleggen waardoor het makkelijker wordt om te zoeken.
Dit is mijn eerste Database en zoek routines die ik zelf gebouwd heb, ben er best trots op, maar er kunnen natuurlijk dingen fout gaan. We doen ons best om die te verhelpen.
Het mag ook duidelijk zijn dat dit geen Google zoekmachine is, maar een database met zoekfunctie gemaakt door een 69 jarige amateur programmeur met een hobby ( Maar ik vind hem heel mooi ).
LET OP :   De vreemde tekens heb ik nog niet onder controle, als u bv een shift " gevolgd door een e typt krijgt u een ë te zien. dat staat echter in de database als ë Dit komt amdat HTML en databases daar niet mee om kunnen gaan.
Daar zijn convert routines voor, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Zowel de invoer van de gebruiker als de uitvoer van de database moet dan gecontroleerd en geconverteerd worden. Vermijd dus vreemde tekens
Een is ook een vreemd teken staat in de DB als € Zodra dit onder controle is zal ik dit vermelden. Ze worden dus wel correct getoond in de namen en omschrijvingen.
Belangrijk :   Bij elk gevonden resultaat staat rechtsonder de plek waar u het ITEM kunt vinden onder Menu en Submenu. Of u drukt op het knopje Toon om het ITEM te bekijken.
    Ik denk toch dat de meesten mensen die de zoekfunctie gebruiken verzamelaars zijn en die weten beter wat ze moeten zoeken, toch maar een uitleg hieronder.
Zoeken
U kunt op 7 manieren in de database zoeken :
Database :   Deze optie is standaard ingesteld, als u niets veranderd zoek hij door de hele database. De zoektijd zal niet veel langer zijn als u een andere keuze maakt. Echter het resultaat kan vele malen groter zijn.
U kan door deze optie heel veel moeten scrollen door de resultaten voor dat u uw resutaat vind.
Coincards :
Inhoud : Herdenkingsmunten, Bijzondere Euromunten, Euromunten, Penningen. Histrorische Munten, Speciaal, België, Frankrijk, Vaticaan I en Vaticaan II.
Voor meer uitleg wat een coincard is zie : Help - Coincards.
Serie :   Inhoud : 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden, Grootmeesters der Lage Landen, Pracht & Parelsnoeren, Te Land ter Zee en in de Lucht, Kroon Collectie, Fabeltjes Krant Serie 1, 2, 3, Tom Poes 75 Jaar, Wildlife in Nederland, Zilveren Bankbiljetten.
Sets :   Inhoud : UNC Jaarsets, BU Jaarsets, Thema Jaarsets, BENELUX Jaarsets, Speciale Jaarsets 1, Speciale Jaarsets 2.
0 Eurobiljetten :   Inhoud : Nederland, België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Slowakije, Spanje, United States, Vaticaan, Zwitserland, Specimen, Achterkanten, Collector 2017, Kleuren Versies, MEMO EURO.
Voor meer uitleg wat een coincard is zie : Help - 0 Euro Biljetten.
2 Euro Herdenkingsmunten :   Inhoud : Nederland, België, Cyprus, Duitsland, Estalmnd, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Kleuren Euro's.
Voor meer uitleg wat een coincard is zie : Help - 2 Euro Herdenkingsmunten.
Overige :  

Inhoud : Munten Speciaal, Penningen Speciaal, Postzegels, Overige, Special Note, Penningen Apart, Legends.

 

De Zoekopdracht
Wat u intypt is belangrijk voor de uitkomst. U kunt natuurlijk zoeken op een naam of gebeurtenis. Zal hieronder per categorie een voorbeeld van de kenmerk tekst laten zien, dat is het eerste waar hij in zoekt. Daarna word er gezocht in de Omschrijving.
Resultaten genoemd zijn van het tijdstip van maken van dit helpfile (24-03-2021).
Hele Database :   Kenmerk voorbeeld :
Hier kunt u natuurlijk de zelfde dingen intypen als hieronder of als u niets weet gewoon een opdracht.
Coincards :
Kenmerk voorbeeld : 001/NL/2002/UNC/10€
001 : is het volgenummer van de coincard in dat betreffende menu.
NL : het land.
2002 : Het jaar van uitgifte.
UNC : Munttype (UNC - BU - EDU)
10€ : Muntwaarde.
Jaartalen aanwezig : 2002-2021

Zoeken : Als u niet weet wat u zoekt is zoeken op NL/ een mogelijkheid, dit geeft echter een groot resultaat (196 resultaten). Als u ongeveer weet welk jaar kunt u ook zoeken op bv : NL/2015, dit verkleind het resulaat aanzienlijk (14 resultaten).
Als u weet wat voor type het is bv : NL/2015/BU krijgt u maar een paar resultaten (7 resultaten). U kunt natuurlijk ook zoeken op een naam bv : Manhattan, Tulpen Rode Kruis enz.
Serie :   Kenmerk voorbeeld : 001/NL/2013
001 : is het volgenummer van de Serie coincard in dat betreffende menu.
NL : het land.
2002 : Het jaar van uitgifte.
Jaartalen aanwezig : 2013-2021 (op 2018 na)

Zoeken : Ook hier heeft zoeken op NL/ weinig zin, dit laat alle series zien (125 resultaten). Zoeken op bv : NL/2017 geeft een beter resultaat (12 resultaten). Ook hier U natuurlijk zoeken op een naam bv : fabeltjeskrant, vermeer, sinterklaas.
Sets :   Kenmerk voorbeeld : 001/NL/2014/UNC
001 : is het volgenummer van de Set in dat betreffende menu.
NL : het land.
2002 : Het jaar van uitgifte.
UNC : Munttype (UNC - BU - FDC - Proof)
Jaartalen aanwezig : 1979, 82, 83, 90, 91, 94 - 99, 2000 - 03, 2013 - 21

Zoeken : Ook hier heeft zoeken op NL/ weinig zin, dit laat alle sets zien (43 resultaten). Zoeken op NL/jaartal geeft een beter resultaat. Ook zoeken op bv : PROOF of FDC werkt prima. Ook kunt u zoeken op een naam bv : Paleis Huis ten Bosch.
0 Eurobiljetten :   Kenmerk voorbeeld Paarse 0 Euro Biljetten : 001/NL/0EURO/2017-1/PENH/R3/S11
001 : is het volgenummer van het O Euro biljet in dat betreffende menu.
NL : het land.
OEURO : Zoekwaarde om verschil te maken tussen de Groene biljetten.
2017-1 : Het jaar van uitgifte en het Mofiefnummer.
PENH : Serienummerletters.
R3 : Type achterkant.
S13 : Type veiligheidsstrook achterkant.
Jaartalen aanwezig : 2015 - heden

Kenmerk voorbeeld Groene 0 Euro Biljetten : /DE/MEMO/2018/EAAA001/1
DE : het land.
MEMO : Zoekwaarde om verschil te maken tussen de Paarse biljetten.
2018 : Het jaar van uitgifte.
EAAA001/1 : Biljetnummer en volgnummer
Jaartalen aanwezig : 2018 - heden

Zoeken : zoeken op NL/ heeft hier wel resultaat (123 resultaten), echter nu worden wel de groene 0 Euro biljetten megenomen. Zoeken op NL/OEURO geeft (95 resultaten), en zoeken op NL/MEMO geeft (28 resultaten),
wat bij elkaar ook 123 resultaten is als de eerste opdracht.Er zijn grote verschillen tuusen de paarse en de groene bilettten.De paarse biljetten gaan per land terwijl de groene biljetten doorlopend genummert zijn.
Ook heeft het paarse biljet een vaste achterkant (die door de jaren heen is gewijzigd, en de groene kan een custom achterkant als de klant dat wil. Als u bij de paarse gaat zoeken op bv : /PE krijgt u alle nederlandze biljetten te zien.
Dit komt omdat PE de code is voor nederland, de andere 2 letters is de opdrachtgever code. als u bv zoekt op : PEAG krijgt u alle Rembrandt biljetten te zien.
De groene Memo biljetten moet u zoeken op nr, bv : EAAA027 geeft het 2e biljet van PSV. Dat maakt de zaak wat lastiger.
Als u dus groene nederlandse biljetten wil zien moet u dus zoeken op NL/MEMO. Ook hier kunt nu natuurlijk zoeken op de naam van het biljet bv : rembrandt, PSV, Zeebrugge, Wuppertal Tuffi.
2 Euro Herdenkingsmunten :   Kenmerk voorbeeld : 001/NL/2EURO/2007
001 : is het volgenummer van de 2 Euro munt in dat betreffende menu.
NL : het land.
2EURO : Zoekwaarde.
2007 : Het jaar van uitgifte.
Jaartalen aanwezig :
Zoeken : zoeken op NL/ heeft hier wel resultaat (19 resultaten incl kleuren versies.), terwijl zoeken op Nederland (submenu naam) geeft (8 resultaten.).
Per land geeft de afk het beste resultaat, indien aanwezig krijgt u dan wel ook de kleuren versies
Ook hier kunt u natuurlijk zoeken op een naam bv : 30 Jaar Europese Vlag, Pieter Bruehel, Kasteel Charlotteburg, 60 Jaar Asterix.
Overige :   Kenmerk voorbeeld : 001/NL/2002/001 : is het volgenummer van het item in dat betreffende menu.
NL : het land.
2002 : Het jaar van uitgifte.
UNC : Munttype (UNC - BU - Fr(Fraai) - Goud - Zilver)
Jaartalen aanwezig : 2002 - 2004, 2014 - 2020
Zoeken :Zoeken op NL/ geeft het beste resultaat (37 resultaten.) dan kunt u een beetje zien wat erin staat.
Zoeken op jaartal/UNC of BU geeft meestal de gekleurde 5 of 10 euro munten. Zoeken op Goud of Zilver geeft de postzegels als resultaat.
Ook hier kunt u natuurlijk zoeken op een naam bv : Marco Borsato, Rembrandt van Rijn, Johan Cruijff, Roger Federer, BitcCoin, Brexit.
Toon knop
Het toon knopje wordt getoond als het Item ook daadwerkelijk aanwezig is. Door op het knopje te drukken gaat u naar het Fotoscherm alwaar een grotere versie van de voor en achterkant wordt getoond.
Ook heeft u daar de beschikking over het vergrootglas voor meer details. Om terug te gaan naar de ZOEKRESULTATEN klikt u met de rechtermuisknop op een vrije plaats in het scherm. Kies vorige en u komt weer bij de ZOEKRESULTATEN.
Dit werkt NIET als u in het fotoscherm op andere knoppen heeft gedrukt.